Állatfajok melyeket a leggyakrabban támad meg a kór: Ez okozza az állatoknál a daganatot

2023.10.31.Életmód

Ha valaki a daganatos megbetegedésről beszél, akkor az általában az emberi rák különböző fajtáira gondol, és ezzel talán nincs is gond, de fontos arról is szót ejteni, hogy ennek a kórnak bizony az állatok is ki vannak téve.

Sőt, az emberi tevékenységek, leginkább a környezetszennyezés miatt még inkább veszélyben vannak az állatok, hiszen ezeknek következtében egyre erősebb rákkeltő hatások érik az élővilágot. Sajnos egészen eddig nagyon kevés információnk volt arról, hogy az állatok esetében milyen gyakoriak a különböző daganatos megbetegedések, pedig léteznek csoportok, melyek különösen érzékenyek, hajlamosak rá.

A legfrissebb kutatások adatai alapján nemrégiben közölték az első, igazán átfogó tanulmányt az állati daganatos megbetegedések kockázatának fajok közti változatosságáról. A kutatás jelentőségét pedig még inkább fokozza az, hogy ezek az eredmények a későbbiek során felhasználhatóak lesznek az ember-vagy az állatgyógyászat területén is.

Több mint 200 fajt vizsgáltak meg a kutatás során

Korábban a NewScientist is beszámolt arról, hogy a ELKH Ökológiai Kutatóközpont (ÖK) egy nemzetközi csoport segítségével a világon elsőként prezentálta azt, hogy a ragadozó állatoknál valóban magasabb a hajlam a daganatos megbetegedésekre.

Vincze Orsolya, és a Magyar Ökológia Kutatóközpont munkatársai közel 200 állatkertben lévő emlősfajt vizsgált meg, ez bizonyította be azt, hogy a kór kialakulása viszonylag ritkább a növényevő patás állatok esetében, ám a ragadozók gyakran lesznek rákosok, és ez nem csak idősebb korban jellemző náluk.

A vizsgálaton összesen 11 emlősfaj, több mint 100 000 egyedét nézték meg, majd az adatok szerint a kutatócsoport megtudta határozni a tumor kialakulásának kockázatát: Az eredmények egyértelműen bemutatták, hogy ezen a téren igencsak változó az emlősfajok kitettsége.

Ezek okozhatják a tumor kialakulását a ragadozó állatok esetében

Léteznek olyan fajok, ahol rendkívül ritkán fordul elő ez a komoly betegség, de a vizsgálati eredményekből kiderült az is, hogy néhány fajnál az egyedek közel 45 százaléka daganatos megbetegedés következtében pusztul el.

Továbbra sem bizonyított azonban az, hogy a genetikai háttér következménye, vagy a különböző fajok eltérő életmódja befolyásolja jobban a daganatos megbetegedések kialakulásának kockázatát.

Az állatkerti adatok szerint tehát a húst fogyasztó ragadozók sokkal gyakrabban lesznek rákosok, mint a főemlősök, a rágcsálók, és a patások. Egyesek szerint a ragadozó állatoknál a megbetegedések hátterében hipotetikus okok is állhatnak ez pedig lehet a vörös húsok magas vitamintartalma miatt, mely negatív hatást gyakorol a bélhámra, vagy éppen a rostmentes étrend.

De emellett természetesen fontos tényező az állat kora, és testmérete is. Egy nagyobb állat esetében több sejtről beszélünk, a több sejt és a hosszabb élettartam pedig több sejtgenerációt jelent, ez pedig mind megnövelheti a rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát.