Ezek a szobanövények nem bírják a túlzott napfényt

2024.01.14.Élővilág

Vannak, akik szinte semmit nem csinálnak szobanövényeikkel, mégis gyönyörűek azok, és folyamatosan hozzák a hajtást, mások pedig csalódottan tapasztalják, hogy szinte egy növény sem marad meg nála túl sokáig.

Egyesek szerint csupán szerencse kérdése, mások szerint azonban ennél többről van szó akkor, ha a szobanövények tartásáról van szó.

Növekedési tényezők befolyásolják a növények fejlődését, ezek közül pedig az egyik legfontosabb a fény. Bizony, sokszor az is probléma lehet, hogy nem tudjuk, hogy az adott növény mennyire fényigényes.

Szobanövények, melyek inkább a sötétebb helyeket kedvelik

A szobanövények színét, virágzását és növekedési irányát is befolyásolhatja az, hogy mennyi fényt kap, ennek ellenére vannak típusok, melyek számára nem fontos, hogy a tűző napon, az ablakpárkányon legyenek.

Ha azonban azokat a szobanövényeket, melyek kevésbé fényigényesek mégis csak az ablakban tudjuk elhelyezni, akkor fontos fokozottan odafigyelni arra (főleg nyáron), hogy ezeket a növényeket közvetlenül ne érje a tűző napfény. Jó megoldás lehet az árnyékolásra a sötétítő függöny is, bár annak folyamatos elhúzogatása miatt félő lehet, hogy leverjük vele a virágunkat. Ezért praktikusabb lehet redőnnyel megoldani az árnyékolást.

Egyszerűen engedjük le legalább félig a redőnyt akkor, ha tudjuk, hogy az adott növény nem szereti túlzottan a napfényt. De nézzük, melyek azok a növények, amelyek inkább sötétebb lakásban érzik jól magukat.

  • Az Agglegénypálma (más néven Zamália) az utóbbi néhány évben hatalmas népszerűségre tett szert. Dekoratív, mutatós szobanövény, melynek csupán a túlzott gondoskodással (túlöntözéssel) tudunk ártani. A közvetlen napfényt az Agglegénypálma nem szereti így a legjobb, ha egy sötétebb szobába keresünk neki helyet.
  • A szobapáfrány kifejezetten kedveli az árnyékos helyeket, így ennél a növénynél is érdemes erre odafigyelni. Otthonunk mutatós dísze lehet a szobapáfrány akár hagyományos, akár függesztett cserépben is.
  • A Zöldike (vagy Csokrosinda) helyes csíkos levelekkel rendelkezik, ám nem bírja a túlságosan világos helyeket. Ezt a növényt is érdemes sötétebb, vagy legalább félárnyékos helyen tartani, ahol nincs túl meleg, sem hideg. A Zöldike mutatós szobanövény, így gyakran vásárolják ajándékba is.

Jó választás lehet a Sárkányvirág is számunkra, ha nehezen tudjuk életben tartani a növényeinket

Ha nehezen tudod életben tartani a szobanövényeket, akkor ideális választás lehet számodra a Sárkányvirág, amely nem igényel nagy figyelmet. Nem kell gyakran locsolni, és a legjobban a félárnyékos szobákban érzi magát jól, ezért ennél a növénynél is kerüljük a naposabb helyeket.

A tűző napfény elkerülése miatt a Sárkányvirágot helyezzük el egy sötétebb előszobában, folyóson vagy ha az ablakba tudunk csak helyet találni neki, akkor szabályozzuk redőnnyel azt, hogy a növényt mennyi napfény éri. Jól látható, hogy némely növény nem igényli azt, hogy napfényes helyen legyen.

Bár adhatunk különféle tápoldatot ezeknek a szobanövényeknek, ha nem jó helyen vannak, akkor nagy valószínűséggel eleinte csak vegetálni fognak, de egy idő után el fognak pusztulni, ezért erre érdemes különösen odafigyelni.