Iskolaválasztás: hogyan döntsük el, melyik iskolába menjen a gyerek?

2023.12.31.Életmód

Az iskolaérettségi felméréseket követően a legtöbb szülő viszonylag gyorsan dönt arról, hogy menjen, vagy ne menjen a gyerek iskolába a következő tanévben, azt viszont jóval nehezebb, és időigényesebb eldönteni, hogy melyik iskolát válasszuk.

Amikor az óvodákban megtörténik az iskolaérettség felmérése, és kiderül, hogy  gyerek menjen-e iskolába a következő évben, vagy inkább maradjon még az óvodába, akkor az iskolába menést választó szülőknek egy újabb komoly döntést kell meghozniuk, mégpedig azt, hogy melyik iskolába kezdje meg az első osztályt csemetéje. Vannak persze olyan szülők, akik nem komplikálják ezt a kérdést, egyszerűen a körzetes iskolát választják.

Ugyanakkor mégis érdemes utána járni a lehetőségeknek, több iskolát, több tanító nénit/bácsit meghallgatni, akik jövőre első osztályosok lesznek, figyelembe venni a gyermek képességeit, igényeit, és csak ennek fényében dönteni az iskoláról. Érdekes kérdés persze, hogy milyen tényezőket, szempontokat célszerű figyelni? Manapság sokan elviccelik a kérdést, és azt mondják, azt az iskolát kell választani, ahol még van pedagógus, de érdemes ennél egy kicsit többet foglalkozni a kérdéssel.

Hogyan válasszunk iskolát?

A Forbes magazin már 2020-ban foglalkozott ezzel a kérdéssel, hogy milyen szempontokat is érdemes figyelembe venni az iskolaválasztás során. Az akkor megállapítások még ma is relevánsak. A cikk 5+1 tényezőt sorolt fel, melyeket valóban nem árt végiggondolni.

Amikor az iskolaválasztás szóba kerül, akkor a legtöbb szülő legalább egy valakitől hallani fogja azt, a mára már közhellyé vált mondatot, hogy ne iskolát, hanem tanítót válasszon. Ez természetesen egy jogos megállapítás, és valóban érdemes utána járni, hogy milyen is a tanító néni vagy bácsi, mielőtt beíratjuk gyermekünket, ugyanakkor érdemes annak is utána járni, hogy milyen az iskola filozófiája, és szervezeti felépítése.

Azt is célszerű végiggondolni, hogy gyermekünk milyen szociális környezetben érzi jól magát. Vannak gyerekek, akiknek egy kisebb osztálylétszám az ideálisabb, nekik érdemes inkább olyan iskolát keresni, ahol erre van lehetőség. Sokan az iskola és az otthon közötti távolságot tekintik döntő tényezőnek, és a helyzet az, hogy ez valóban nem elhanyagolható szempont.

Sok szülő próbál puhatolózni, ismerősöket kérdezgetni, akinek a gyermeke egyik vagy másik iskolába jár, hogy szerintük milyen az adott intézmény. Ezeket a véleményeket érdemes azért nagy óvatossággal kezelni, hiszen a gyerekek nem egyformák, és ami megfelel az egyiknek, közel sem biztos, hogy a másiknak is ugyanolyan jó lesz.

SNI-s gyerekek iskolaválasztása még nehezebb

Akiknek SNI-s gyermekük van, még nehezebb lehet az iskolaválasztás kérdése, arról már nem is beszélve, hogy a lehetőségeik is korlátozottabbak.

A koloknet.hu foglalkozott nemrég a témával, a cikk szerint a Szakszolgálati Rendelet 16§ (3) előírja ugyan, hogy a pedagógiai szakszolgálatoknál SNI-s gyerekeket és tanulókat fogadó intézmények listájának elérhetőnek kell lennie, de ez a gyakorlatban sajnos nem igazán működik. Emellett minél komplexebb a probléma, annál kevesebb intézmény jöhet szóba.