Túrázás télen, avagy mire figyeljünk, ha a hideg időben kirándulni indulunk?

2024.01.12.Életmód

A túrázás nemcsak nyáron lehet jó elfoglaltság, télen is bátran felkerekedhetünk, ha a természetbe vágyunk, ám vannak szabályok, melyeket érdemes betartani, ha a hideg havas-jeges időbe vágnánk neki a természetnek.

A hideg nem gátolhat meg minket abban, hogy minél több időt töltsünk a friss levegőn, tehát kirándulni és túrázni is bátran elmehetünk ilyenkor. Érdemes azonban tisztában lenni vele, hogy vannak szempontok, melyeket érdemes figyelembe vennünk, ha télen indulnánk útnak az erdőbe vagy a hegyekbe.

A természetben töltött idő télen és nyáron is nagyon hasznos, hiszen a táj gyönyörű, élvezhetjük a friss levegőt, ugyanakkor a hideg időben koránt sem veszélytelen.

Az élővilág ilyenkor is számos csodát tartogat, melyeket megfigyelhetünk, de mindenképp készüljünk fel arra, hogy télen egészen más dolgoknak kell a túrazsákba kerülniük, mint nyáron. De mit is vigyünk magunkkal, és egyáltalán, hogyan készüljünk fel egy téli kirándulásra vagy túrára? A következőkben ehhez adunk egy kis segítséget.

Mindenképp fontos, hogy télen sose induljunk útnak egyedül, hiszen bármikor megtörténhet a baj. Az erdőben, a hegyekben nem mindig van térerő, ezért célszerű offline térképpel is készülni.

Mire figyeljünk, ha a téli túrát tervezünk?

Az első lépés, hogy alaposan megtervezzük a túrát. Egyszerűen csak kirándulnánk egyet, vagy épp a Kéktúra útvonal következő szakaszát járnánk végig? Kikkel is megyünk? Érdemes számításba venni, hogy kik jönnek, hiszen nem mindenki gyakorlott túrázó, és az is lehet, hogy gyerekek is jönnek majd.

Vegyük figyelembe a fizikai erőnlétet, és persze az időjárást sem szabad figyelmen kívül hagyni. Persze még a mai időjárási előrejelzések sem 100 %-ig pontosak, de azért a segítségükkel tudunk már tervezni.

Azt sem árt előre eldönteni, hogy csak egy kis kiruccanást tervezünk, vagy többnapos, egész hétvégés kalandot. A ruházat kérdését is gondoljuk át, hogy mire lesz szükségünk: elég egy vastag téli csizma, sál-sapka, kabát kesztyű, vagy hótaposóra és vastagabb öltözetre is szükség lesz, mert olyan vidékre kívánkozunk?

Hogyan válasszunk szállást, ha kifejezetten túrázási céllal utazunk?

A tervezéshez természetesen a szálláskeresés is hozzá tartozik, ha több napos túrát, kirándulást tervezünk. Érdemes végig gondolni, hogy hol szeretnénk túrázni, és olyan szállást keressünk, amely a túracélunk közelében van. Számos olyan szállás is van, amelyek túraútvonalon fekszenek, esetleg a szállásról is olyan helyen van, amit érdemes bebarangolni.

Ez lehet szálloda, hotel, panzió, de akár apartman is. Az Őrségben például lombházban alhatunk, Sirokon pedig barlangokba.

A szálláskereső oldalakon szűrhetünk városra, de akár arra is, hogy erdei, természet közeli szállást keresünk. Célszerű érdeklődi ilyenkor, különösen, ha apartmanról van szó, hogy milyen fűtési lehetőség van, de akár arra is rákérdezhetünk, ha milyen túrafelszerelést tudnak biztosítani.

A tél még ne jelentsen akadályt, bátran tervezzünk kirándulást a természetbe, mindössze arra figyeljünk, hogy megfelelően készüljünk fel a téli kalandokra.