Zeneterápia: a lélek gyógyításától a fájdalom csökkentéséig

2023.10.31.Életmód

A tudósok már régóta megállapították, hogy a zene képes pozitív egészségügyi hatások egész sorát kiváltani, és nemcsak a lelkünkre, de az egészségünkre is jótékonyan hatni. Egy új kutatás szerint pedig, még fájdalomcsillapító hatása is lehet.

Biztosan mindenki tapasztalta már, hogy egy fárasztó nap végén nem akart mást, csak lepihenni a kedvenc melódiáit hallgatva, vagy egy rossz napon csak a zene segített megnyugtatni a fáradt idegeit. Ilyenkor a legtöbben szeretik átadni magukat a zenének, és csukott szemmel élvezni, ahogy a zene dallamai egy kellemes emléket felidézve lecsitítják a bennünk dúló lelki viharokat. A zenét nem véletlen használják már régóta terápiás jelleggel is gyermekek és felnőttek gyógyításában egyaránt. De hányféleképpen segíthet a zene?

Mi is pontosan a zeneterápia?

A zeneterápia során a zenei elemeket, mint a hang, a dallam, vagy a ritmus, használják fel terápiás céllal, sok esetben akkor, amikor a hagyományos, párbeszéden alapuló terápia nem válik be. A zeneterápia segítségével támogatható a tanulás folyamata, a szóbeli kommunikáció, de jellemzően az emberi interakciókat is gördülékenyebbé teheti.

Zeneterápiával a mentális egészségünkért

A zenének számos jótékony hatása van, bár a legtöbben csak a lélekre irányuló pozitív hatásait ismerik. Persze ez érthető is, hiszen ezt tapasztalják meg a legtöbben. Még ha nem is tudatosan, de nagyon sokan használják a zenét arra, hogy relaxáljanak, oldják a stresszt vagy a szorongást, esetleg egy kellemetlen élményen túl tudjanak lendülni. A szakemberek a zeneterápia során tudatosan, célzatosan használják a zenei elemeket, hogy segítsenek az adott páciensnek.

A zene segítségével ugyanis valóban csökkenthető a stressz és a szorongás, de krónikus betegségben szenvedők életminőségének javítására is használják ezt a módszert. Persze a zenének már önmagában is van hangulatjavító hatása, a zeneterápia során pedig ezt a hatását is gyakran kihasználják a szakemberek. Más terápiákkal együtt a zeneterápia is nagyon hasznos lehet a depresszió vagy a levertség kezelésében.

Kedvenc dalunk akár a fájdalmunkat is enyhítheti

Egy új kutatás szerint azonban, a zene nemcsak a lelki egészségünkre lehet jó hatással, hanem a fájdalmunkat is enyhítheti, írta meg a Ridikül. Egy új tanulmány jelent meg nemrég a Frontiers in Pain Research folyóiratban, amely arról számol be, hogy a kedvenc dalunkat hallgatva csökkenhetnek fizikai fájdalmaink.

A folyóirat egy kutatásról számol be, amelyben 63 fiatal nő vett részt. A kísérlet során a bal karjukon egy részt felmelegítettek, miközben a kedvenc dalukat, relaxációs zenét, illetve kódolt zenét kellett hallgatniuk vagy teljes csendben ülniük.

Ezután megkérték őket, hogy értékeljék a fájdalmukat a különböző zenék hallgatása alatt. Az eredménye alapján a legtöbben a kedvenc zenéjük hallgatásakor kevésbé érezték a fájdalmat. Emellett a kutatás során az is kiderült, hogy az érzelmes vagy megindító dalok esetében még erősebb a fájdalomcsillapító hatás.