50 év múlva teljesen eltűnhet az Amazóniai esőerdő

2023.12.31.Élővilág

A minket körülvevő élővilág nagyobb változásai mindenképpen hatást fognak gyakorolni az emberi életre is, és ez alól nincs kivétel. Az élővilág átalakulása következtében például megtapasztalhatjuk többek között azt is, hogy milyen, amikor drasztikusan lecsökken az elérhető élelmiszerek, és nyersanyagok mennyisége.

Ha a rengeteg negatív hatás következtében végleg összeomlik az élővilág, akkor annak helyét egy alternatív ökoszisztéma fogja majd átvenni. A szakértők ebből kifolyólag úgy gondolják, hogy leginkább azok az ökoszisztémák kerülnek veszélybe, melyek egyetlen élőhelyként dominálnak.

Gondoljunk csak az elefántokra: Ezek a hatalmas állatok képesek fákat kidönteni, magokat szállítani, megváltoztatni a környezetüket, tehát kétségkívül az élővilágunkat is jelentősen befolyásolni tudják.

De mégis mi történik akkor, ha ez az állat, melyre a kutatók kulcsfajként hivatkoznak egyszer csak eltűnik? Nagy valószínűséggel a fajok kihalásának negatív hatásai rövid időn belül az élővilágon is meg fog mutatkozni.

Ez áll az óriási pusztulás hátterében

Emberi tevékenység hatására egyre pusztul Amazónia. Nem csak a természeti értékek, hanem az őslakosok is veszélyben vannak. Egy friss kutatás magába foglalja, hogy az Amazonas-medencéhez hasonló, nagy ökoszisztémák összeomlása a vártnál hamarabb is bekövetkezhet, erről pedig az IFLScience is beszámolt. A Bangori Egyetemen dolgozó Simon Willcock, és munkatársai is felhívják az emberek figyelmét arra, hogy ezekkel kapcsolatos változásokra mindenképpen fel kell készülnie az emberiségnek.

A feltevések szerint előreláthatóan az Amazóniai esőerdő szavannává fog átalakulni, az új kutatások pedig bebizonyították: Ez bizony már a mi életünkben is bekövetkezhet, ennek idejét pedig körülbelül 2070-re saccolják a kutatók.

Brazil szakemberek is beszámoltak arról, hogy kicsivel több, mint 20 év múlva már nem lesz meg az Amazonas-menti esőerdők több mint 25 százaléka. Várhatóan még 2030-ig el fog pusztulni 670 négyzetméternyi terület a „Föld tüdejének” kikiáltott esőerdőből.

A hatalmas pusztulásért pedig elsősorban az illegális fakitermelés vonható felelősségre, de az összeomlás okozójaként sajnos az állattenyésztés és a mezőgazdaság megnövekedett földigényeit is meg kell említenünk. A kutató szerint a hatalmas mértékű pusztuláshoz az állami autópálya-építési program is hozzájárul, ezt a folyamatot pedig sajnos a mai napig képtelenek az illetékes hatóságok megállítani.

Az Amazonas folyót körülölelő esőerdők kiterjedését mérő brazil űrkutatási hivatal (az INPE) is beszámolt arról, hogy a korábbi két év lelassulás után 2010 környékén újra rohamos léptekben kezdte el tönkre tenni a környező területeket az illegális fakitermelés, az erdőírtás.

A különböző feltevésekből kiderül az is, hogy az amazonasi őserdők kipusztulása nem csupán a Föld biodiverzitásában idézne elő hatalmas károkat, hanem tovább súlyosbítaná a klímaváltozást is. Ha az esőerdő valóban átalakul szavannává, akkor felszabadulna 90 milliárd tonna szén-dioxid, mely a Föld közel 3 évnyi szén-dioxid kibocsájtásának felel meg.