Furcsa tények a terhességről, melyet nem árt, ha tudnak a leendő anyukák

2023.11.30.Életmód

A terhesség egy áldott állapot, ám vannak olyan tények, melyekről nem árt tudni még a teherbe esés előtt, mégis nagyon ritkán kerülnek szóba, még a barátnők vagy az anyukák sem beszélnek róla, de az orvosok is ritkán.

Amikor szóba kerül a terhesség, akkor a legtöbben tisztában vannak az alapvető dolgokkal ezzel a különleges állapottal kapcsolatban. Biztos, hogy mindenki hozzá tud szólni a témához, tudja, hogy hányingerrel járhat, hátfájással, 9 hónapig tart, a kismamáknak érdekes kívánságaik lehetnek az ételekkel kapcsolatban stb.. Vannak persze tévhitek is, melyek még mindig tartják magukat, de sok tény is akad, melyeket viszont viszonylag kevesen tudnak.

A Bright Side nemrég megjelent cikkében kilenc olyan tényt szedett össze a terhességről, melyről nem igazán szoktak szót ejteni az orvosok, de igazából mások sem. Olyan információk ezek, melyeket nem árt tudni, egyrészt mert érdekesek, másrészt mert rendkívül hasznosak is a leendő kismamák számára.

Egy terhesség akár tovább is tarthat, mint 40 hét

Bár a terhesség normál esetben valójában 266 napi, tehát 38 hétig tart a fogantatás pillanatától a szülésig, jellemzően 40 héttel szokás számolni. Ugyanakkor a terhesség tarthat rövidebb és hosszabb ideig is. A rövidebb ideig tartó terhességekről gyakrabban esik szó, hiszen ezek több problémával járnak.

Ahhoz, hogy egy magzat egész szervezete összehangoltan és megfelelően tudjon működni, minimum 34. hétre van szükség. Ha ennél korábban születik, akkor a kiáltásai nem túl jók, persze attól függően, hogy mikor is születik meg. A hazipatika.hu szerint országonként eltérő, hogy mikortól számít életképesnek, illetve mentendőnek egy magzat, de a WHO ajánlása szerint 24 hetes magzati kor és a legalább 500 grammos testsúly az életben tarthatóságának alsó határa.

Van viszont olyan eset is, hogy egy magzat több mint 40 hétig tartózkodik az anyaméhben. A túlhordás sem ritka jelenség, ám vannak extrém esetei is. Bár sokan úgy gondolják, hogy az egy éves emberi terhesség csak mítosz vagy tévhit, valójában volt már rá példa. Beulah Hunter például 375 napig volt terhes, tehát több mint egy évig. A magzata nagyon lassan fejlődött, de végül egészségesen született meg. Ez persze nem túl gyakori, de érdemes tisztában lenni a túlhordás lehetőségével is.

Érdekességek a női testel kapcsolatban

A Bright Side számos tényt szedett össze a nő testtel kapcsolatban, amely a terhesség alatt jellemző. Az egyik ilyen érdekest tény, amit viszonylag kevesen tudnak, hogy a terhesség második felében a magzatvíz, tehát az anya hasában lévő folyadék a magzat vizelete, amely idővel felszívódik.

Azt talán mondani sem kell, hogy a nők méhe egy nagyon tágulékony szerv, azt viszont sokan nem is tudják, mennyire. A méh ugyanis a terhesség alatt akár 500-szor nagyobbra nőhet a normál méretéhez képest, a szülést követően pedig akár kisebbre is összehúzódhat, mint amekkora a terhesség előtt volt.

Az sem titok, hogy a terhesség alatt megnő nők dereka és a melle, de akár a lába, illetve a lábfeje is nagyobb lehet, melynek ok a folyadék felhalmozódás, ami meglehetősen sokakat érint. Szintén sokan tapasztalnak fokozott pigmentációt a terhesség alatt. Érdekesség, hogy míg a világosabb bőrű hölgyek sötétebb bőrszínről számolnak be, addig a sötétebb bőrű nők világosabb bőrszínt tapasztalanak a terhesség alatt.