Hamisítható a testbeszéd? Mire figyeljünk?

2023.12.31.Életmód

A non-verbális jelzések ismerete nagyban megkönnyítheti, hogy felismerjük a másik fél valós szándékait. De ha ő is tudja, mire kell figyelni, meghamisíthatja ezeket a jelzéseket?

Azt már régóta tudjuk, hogy a kommunikáció nagyobb része nem a szánkból jön, tehát nem a verbalitás segítségével. A kommunikáció jelentős részét a gesztusaink, mozdulataink, minikánk teszi ki, melyek egy része egyezményes jelzés, ám vannak olyan ösztönös mozdulatok, melyek elárulhatnak minket, ha mást mondunk, mint amit érzünk.

Számos könyv, cikk és videó született már a témában, hogy mire is érdemes figyelni, ha le szeretnék kerülni, hogy valaki átverjen, becsapjon minket, esetleg hazudjon nekünk.

Ezt a kérdést már többféle aspektusból is vizsgálták attól kezdve, hogy mire figyeljünk az első randin egészen odáig, hogy csapnak be minket a politikusok. Sokszor láthattunk már felsorolást arról, mire is figyeljünk, érdekes kérdés, hogy ha az, aki épp be szeretne minket csapni, figyel ezekre a jelzésekre, akkor meghamisíthatja a testbeszédét?

Aki ismeri a testbeszéd jelzéseit, meg is hamisíthatja azokat?

Ha valaki ismeri a gesztusnyelvet, akkor hamis gesztusokat is produkálhat, melyek nem tükrözik valós szándékait, érzéseit, gondolatait? Természetesen egyáltalán nem ritka, hogy ha valaki tisztában van az egyikes jelzések, gesztusok jelentésével, megpróbálja azokat felhasználni, hogy jobb színben tűnjön fel mások előtt, tehát egy-egy gesztus valóban hamisítható.

Ugyanakkor a testbeszéd nemcsak egyetlen jelzésből, mozdulatból áll. Nem elég mondjuk csak a mimikánkra figyelni, hogy ne tűnjön fel, hogy hazudunk, vagy épp ununk egy beszélgetést. A kéz és lábmozdulat, a testtartás, de még a hanghordozás is árulkodó lehet. Egy-két jelzésre oda tudunk figyelni, de az egész testünk kontrollálása már jóval nehezebb feladat, nagyon kevesek képesek csak megtenni ezt.

Egyezményez jelzések, melyeket mindenki ismer

Ahhoz, hogy átlássunk az ilyen trükkökön, nem árt tudni, hogy mire is érdemes figyelnünk. A Homepszicholgóus egy 2022-es cikke szerint a testbeszéd értelmezése megfigyelésen alapul, és ha tudatosan figyelünk másokra, akkor megtanulhatjuk, hogyan is értelmezzük az egyes gesztusokat. Vannak persze egyezményes jelek, amiket szinte mindenki ismer.

Most nem is feltétlen a fejbiccentésre gondolunk, amelyet mindenki tud értelmezni, vagy a széttárt kar, amellyel azt jelzi felénk valaki, hogy tehetetlen.

A mimikák többségét tudjuk értelmezni, de a kézfogásból is sok mindent ki tudunk következtetni, elsősorban az úgynevezett „döglött hal” kézfogásból, amelyet szinte mindenki ismer. Vannak azonban olyan jelzések, melyek sokkal összetettebbek, így értelmezni, megfejteni is nehezebb őket.

Nemcsak a kezünkkel, de a lábunkkal is üzenünk

A kezével nagyon sok ember gesztikulál miközben beszél, de ha az előttünk álló egyén nem is tartozik a kezével is hevesen magyarázó emberek közé, akkor is sokat elárul azzal, ahogyan a kezét tartja. Ezeket a jelzéseket is sokan ismerik, így hamisítani is gyakran szokták. Ám a bien.hu egy nemrég megjelent cikke szerint a lábunk is legalább annyira beszédes, mint a kezünk.

Érdemes tehát ezeket a jelzéseket is figyelni, a jelentésüket is megtanulni, akárcsak azt, hogy mit üzen a testtartás, így sokkal nehezebben csapnak be minket.