Így jelenik meg a mesterséges intelligencia a méhészet területén

2023.12.31.Élővilág

Az elmúlt néhány év során rengeteget lett ilyen vagy olyan formában emlegetve a mesterséges intelligencia, és ez a technológia rohamos léptekben fejlődik.

Ám míg az emberi értelem tanuláson, tapasztalatszerzésen, és gyakorláson alapszik, addig a számítógépek programozás révén tanulják meg a dolgokat, így lesznek képesek képeket generálni egy megadott leírás alapján, matematikai egyenlegeket megoldani, vagy (szinte) bármilyen kérdésünkre pár másodpercen belül választ adni.

Sokak számára ez fantasztikus, mások azonban félnek az MI-fejlesztésű robotoktól, de egy biztos: Segítségükkel hagyományos módon nem, vagy csak nagyon bonyolultan elvégezhető feladatok is megoldhatóak lesznek a közeljövőben.

A világon megtermelt élelmiszerek harmadát a méheknek köszönhetjük. Ők felelősek a zöldségek, gyümölcsök 75 százalékának beporzásáért, ennek ellenére mégis rengeteg tényező felelős a méhpopuláció csökkenéséért. Szakértők szerint ez akár végzetes is lehet, a folyamatot megállítani csak azzal lehet, ha a méhészek megkapják a szükséges modernizált segítségeket.

A mesterséges intelligencia nélkül kihalhatnak a méhpopulációk

A mesterséges intelligencia (MI, angol rövidítése AI) során nagyon egyszerűen megfogalmazva a számítógépek elkezdenek az emberhez hasonló képességekkel rendelkezni. A mesterséges intelligencia számos területen megjelenik a felgyorsult életünkben, a legtöbb helyzetben nagyban megtudja könnyíteni az ember dolgát.

Az ilyen robotokra rábízhatjuk a szállítási feladatokat, de akár a virágok megporzását is el tudják végezni a rovarok helyett, sőt ezek a távirányítható, robotizált egységek akár még a nektár kiszívására is bevethetőek.

Az Egyesült Államokban a világ első, megporzók közreműködése nélkül megtermelt méz pedig kisebb mennyiségben már forgalomba is került. A kutatókat már közel 10 éve foglalkoztatja azúgynevezett „precíziós” méhészet, ebben pedig természetesen az elektronikai vállalkozások is láttak lehetőséget.

A céljuk pedig ugyanaz: Minél kisebb ráfordítással nagy eredményeket elérni, tehát a lényeges külső és belső változók (például a páratartalom, rajzás, párzás stb.) folyamatos mérésével minél előbb a lehető legmagasabb hozam elérése.

A Forbes is bemutatta a világ első mesterséges intelligenciával működő méhkasát. A Beewise hozta létre a Beehome névre hallgató újonnan tervezett méhkast, amelynek működése a precíziós robotikára, illetve a mesterséges intelligenciára alapszik.

Ez a modern technológia lehetővé teszi a kas, pontosabban a méhek folyamatos megfigyelését, a mesterséges intelligencia pedig valós időben tudja felmérni a méhek igényeit.

„Eredményeink magukért beszélnek. A Beehome 80%-kal csökkenti a méhpusztulást – a szántóföldi 35%-os kolóniaveszteségről kevesebb mint 8%-ra –, ami legalább 50%-os hozamnövekedést eredményez. A Beehome pedig a hagyományos méhkaptáraknál jellemző kézi munka körülbelül 90%-át kiküszöböli” – nyilatkozta Saar Safra, a Beewise vezérigazgatója és társalapítója.