Több dologban is hasonlítunk a Palackorrú delfinekhez

2023.10.31.Élővilág

Már korábban felröppent a hír, miszerint az emberek után a csimpánzok, a malacok, illetve a palackorrú delfinek a legintelligensebb élőlények a Földön. A Bistoni Egyetem legújabb kutatásából azonban kiderült, hogy az állatok közül melyik faj számít a legbarátságosabbnak, melyik állat tud legjobban együttműködni az egyedtársaival.

A homo sapiens fejlődése nem igazán azon múlt, hogy ő volt a Földön a legokosabb, vagy a legerősebb élőlény. Sikerei inkább annak köszönhetőek, hogy csapatként tudott gondolkodni, és cselekedni, emellett teremtés koronái ugyanis jól belegondolva nem külön-külön lettünk, hanem onnantól fogva, hogy elkezdtünk egy törzsközösségben létezni.

A Bistoni Egyetem kutatása alapján elmondható, hogy utánunk leginkább a palackorrú delfinek élnek  nagyobb, és összetettebb közösségben, sőt csapataikban megmutatkozik még a rivalizálás is, mely ebben a kontextusban egyértelműen jót jelent. Ugyanis a hatalmas vízi emlősök agya a versengés következtében differenciáltabbá válik, ez pedig még a táplálékszerzésben is előnyös lehet számukra.

Az emberek után a delfineknek van a legtöbb barátjuk

A nemzetközi tanulmány elsőként vizsgált meg 121 felnőtt hím egyedet, a nyugat-ausztráliai Shark Bay-ben. Közel 40 esztendőn át figyelték a delfinek csoportosulásait, kapcsolatait, viselkedéseit. A kutatóknak már az 1990-es évek során feltűnt az, hogy több hím egyed összeverődik egy kisebb csoportba akkor, amikor elkezdenek nőstényt keresni, és később az ő viszonyuk szoros, már-már elszakíthatatlan lesz.

Amikor azonban bármilyen veszélyt észlelnek, másodrendű szövetségeket alakítanak ki körülbelül 5-15 delfinnel. Ehhez hasonló logikai elven a vizsgálatból kiderült az is, hogy a palackorrú delfineknek akár harmadrendű szövetségeseik is lehetnek, ez a laza kapcsolat pedig akár több száz delfint is jelenthet.

Az egyetemi kutatók eredményként elmondták: A delfinek hatékony párzás, illetve táplálékszerzés érdekében pontosan olyan érdekszövetségeket is létrehozhatnak, mint mi emberek. Dr. Stephanie King, a tanulmány társszerzője elmondta:

Eddig azt hittük, hogy csak a mi fajunk képes stratégiai, kooperatív kapcsolatokat kialakítani, vagy országokon átívelő hadászati, politikai szövetségeket kötni. Most kiderült, hogy a delfinek is.

Mivel a palackorrú delfinek akár több száz fős csoportokban is képesek együtt működni, lehetőségük van több nőstény egyed megismeréséhez, ez pedig előnyös lehet akár a táplálékszerzésben is, de természetesen sok-sok utódot, és folyamatosan növekvő populációt is eredményez.

Az Euronews beszámolt arról, hogy az emberekhez valóban a csimpánz áll genetikailag legközelebb, a két faj csoportdinamikája között azonban két nagyobb eltérést is láthatunk.

Míg eddig azt hittük, hogy csak nekünk számít az, hogy a partnerünk hűséges legyen hozzánk, illetve hogy csak az emberek esetében lényeges a gyereknevelés szempontjából az apa szerepe a családban, a bristoni kutatók elmondták: ebben a tekintetben az ember sokkal jobban hasonlít a delfinhez, ugyanis számukra is pontosan ugyanannyira szent és sérthetetlen a család fogalma, mint nekünk, embereknek.